Match voor Vrijwilligers viert 20 jaar toewijding en samenwerking!

Match voor Vrijwilligers viert 20 jaar toewijding en samenwerking!

Op vrijdag 6 september vierde Match voor Vrijwilligers haar 20-jarig jubileum, een mijlpaal vol mooie herinneringen en succesverhalen. Deze feestelijke dag bracht de vrijwilligers van Match, oudgedienden, vrijwilligersorganisaties, ambassadeurs en andere genodigden samen voor een knus, warm en gezellig samenzijn. Er werd teruggeblikt op twee decennia van samenwerking, inzet en groei.



Een blik op 20 jaar geschiedenis

Match voor Vrijwilligers werd in het begin van deze eeuw opgericht als antwoord op bezuinigingen bij Synthese. De eerste locatie bevond zich in een inmiddels verdwenen monumentaal pand aan de Marktstraat, in de buurt van cafetaria “Den Hoender”. Hier startte Match in samenwerking met het Raayland College het project Maatschappelijke Stage, waarbij scholieren de kans kregen om zich via vrijwilligerswerk in te zetten voor de gemeenschap.
Om de continuïteit te waarborgen, werd een betaalde kracht aangesteld, naast een team van 15 vrijwilligers. Met de verhuizing naar de Dokter Poelsstraat veranderde de stichting van koers en richtte zich op drie pijlers: Begeleiden, Opleiden en Waarderen. Samenwerken werd een kernwaarde, met partners zoals de Gemeente, Synthese, Dichterbij, MET GGZ, Vincent van Gogh, BiebNu en Ik Begin.

Tijdens de coronapandemie fungeerde Match als centraal noodloket voor inwoners met diverse hulpvragen. Ook werd de Maatschappelijke Stage, na een korte pauze, weer opgepakt. Samen met de gemeente en partners zoals Calibris, werd er gewerkt aan participatie-initiatieven. Daarnaast werd Match betrokken bij de oprichting van het Venrays Info Punt in de bibliotheek. Voor de waardering van vrijwilligers werd de Pluum-uitreiking in het leven geroepen, vervolgens samen met de Respect Award van Respect On.

Trots op iedereen die heeft bijgedragen

Met grote trots blikt Match terug op al diegenen die in de afgelopen 20 jaar hun steentje hebben bijgedragen, van de eerste tot de huidige vrijwilligers en medewerkers. Dankzij hun inzet en toewijding is Match geworden wat het vandaag de dag is. Zonder hen was deze reis van twee decennia niet mogelijk geweest.

Match vandaag en in de toekomst

De laatste jaren heeft Match hard gewerkt aan vernieuwingen, met onder andere nieuwe communicatiemiddelen en een fris logo. Ook is het ambassadeursnetwerk uitgebreid met vertegenwoordigers uit diverse sectoren van de samenleving. Of je nu een vrijwilligersorganisatie bent die hulp zoekt, of een individu dat zich wil inzetten, bij Match en onze ambassadeurs kun je altijd terecht.

Daarnaast bestaat er de vacaturebank die actueel en makkelijk te vinden is, en ook via het Informatiepunt in de bibliotheek krijg je snel antwoord op al je vragen.

De komende jaren willen we onze impact nog verder vergroten. Een van de speerpunten is het uitbreiden van trainingen, workshops en thema-avonden. Deze zijn speciaal ontwikkeld om vrijwilligers te ondersteunen in hun werk, en we zijn er trots op dat bijna alle activiteiten gratis toegankelijk blijven. Zo krijgt iedere vrijwilliger de kans om zich te blijven ontwikkelen en hun vaardigheden te versterken.
Het stimuleren van vrijwillige inzet en actief burgerschap blijft een belangrijke pijler. We willen nog meer mensen motiveren om zich in te zetten voor hun omgeving, met als doel om betrokkenheid in de samenleving te vergroten. Door actieve samenwerking met lokale organisaties en initiatieven willen we een platform creëren waar vrijwilligerswerk voor iedereen toegankelijk is, ongeacht ervaring of achtergrond.
"Alle kleine beetjes helpen," benadrukt Match. "Als iedereen slechts drie uur per jaar vrijwilligerswerk doet, kunnen we samen ontzettend veel bereiken voor instanties, verenigingen en organisaties."

In de toekomst richten we ons ook op het versterken van de samenwerking met bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties om maatschappelijke participatie en inclusiviteit verder te bevorderen. Door vrijwilligerswerk als een waardevolle bijdrage te positioneren, willen we meer mensen inspireren om verantwoordelijkheid te nemen binnen hun gemeenschap.
Met deze positieve instelling kijkt Match voor Vrijwilligers vol vertrouwen naar de toekomst, waarbij de kracht van samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid centraal blijft staan.
Op naar de volgende 20 jaar!