Michiel Uitdehaag, ambassadeur Match: “door zelf goed voorbeeld te geven anderen stimuleren vrijwilligerswerk te doen”

Burgemeester Michiel Uitdehaag is ambassadeur van Match voor Vrijwilligers. Hij is enthousiast over deze functie, maar wil zich niet met het beleid en de organisatie van Match bezighouden. “Beter is het om zelf het goede voorbeeld te geven en hiermee anderen stimuleren. Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Als voorbeeld noemt Uitdehaag NLdoet. Elk jaar organiseert het Oranje Fonds deze grote vrijwilligersactie. Deze organisatie zet vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen. “Ik wil op die dag zélf samen met de wethouders de handen uit de mouwen steken en vrijwilligerswerk doen. Ambassadeurschap begint met zelf dingen doen, en laten zien wat je doet. Je kunt moeilijk prediken dat de maximumsnelheid 50 km per uur is en vervolgens zelf 80 rijden”.

Vrijwilligerswerk is in de ogen van Uitdehaag onlosmakelijk verbonden met een soepel draaiende samenleving. “Kijk bijvoorbeeld naar mantelzorg. Zonder vrijwillige mantelzorgers zouden veel mensen minder hulp en zorg krijgen. De thuiszorg biedt uiteraard hulp als iemand ziek is, maar zonder toegewijde mantelzorgers komen mensen in de knel. Zonder vrijwilligers loopt de samenleving helemaal vast”. Het belang van een professionele vrijwilligersorganisatie zoals Match onderschrijft hij dan ook. “Maar helaas heeft niet elke gemeente in Nederland een dergelijke organisatie”.

Uitdehaag is enthousiast over de vele door vrijwilligers gerunde organisaties en evenementen in onze gemeente. “Kijk bijvoorbeeld naar Jera on Air in Ysselsteyn. En naar de schutterij. De vele andere evenementen die hier bijna wekelijks georganiseerd worden. Sportverenigingen die honderd procent door vrijwilligers gerund worden. De mensen die eten voor maaltijdservices als Tafeltje Dekje rondbrengen. Fantastisch!”.

Uitdehaag heeft zich zijn gehele politieke carrière naast professioneel ook vrijwillig ingezet voor maatschappelijke en politieke organisaties. Zo is hij als secretaris en penningmeester actief geweest voor Homogroep Wageningen, heeft hij vrijwillig veel betekend binnen en voor D66, en coacht hij mensen die de (landelijke) politiek in gaan. Hij was daarnaast voor D66 secretaris en voorzitter voor de provincie, verder was hij een jaar lang landelijk bestuurslid van de Jonge Democraten.

Als Ambassadeur wil hij duidelijk een link leggen tussen vraag en aanbod van vrijwilligerswerk. “En dan niet zozeer door mezelf te bemoeien met de organisatie en de bedrijfsvoering van het vrijwilligerswerk binnen Venray. Voor mij persoonlijk is het mooiste als burgers zich verbinden met organisaties zoals Match voor Vrijwilligers. En door zelf het goede voorbeeld te geven wil ik iedereen stimuleren zelf ook vrijwilligerswerk te gaan doen.”

Bron foto: Gemeente Venray

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.