Welke vereniging of organisatie gaat ons helpen?

Samenwerking COA en Match voor vrijwilligers

Match voor vrijwilligers en het COA zijn een samenwerking aangegaan om bewoners van de noodopvang in Oostrum een zinvolle dag- of avondbesteding te bieden door het verrichten van vrijwilligerswerk.

Dat is niet alleen heel prettig voor de bewoners, maar ook bevorderlijk voor de inburgering en persoonlijke ontplooiing van deze mensen. Zo kunnen ze op een prettige manier kennis maken met onze samenleving en tegelijkertijd een steentje bijdragen aan deze samenleving door zich vrijwillig in te zetten.

Ondertussen hebben zich zo’n 50 personen gemeld en hiervan zijn er zo’n 20 reeds een of meerdere malen gaan werken als vrijwilligers bij diverse organisaties. Deze organisaties zijn MHCV, SVV, Grote Kerk, Match voor vrijwilligers, Atelier Jerusalem, Biblionu, Veulen en wijkcentrum ’t Stekske. De bewoners komen uit landen als Syrië, Jemen, Somalië, Eritrea, Turkije, Ethiopië en andere landen.

We hopen in de loop van de tijd nog meer plaatsen te krijgen voor vrijwilligerswerk aangaande asielzoekers. Over het algemeen hebben de meeste bewoners nog een taalbarriere. Ze spreken soms een beetje Engels (uitzonderingen daar gelaten). Echter de behoefte om Nederlands te leren is groot. Verder zijn ze redelijk opgeleid op diverse gebieden van horeca, agrocultuur, chauffeur, bouw, onderwijs, muziek e.d. Soms zitten er echt specialisten bij b.v. op gebied van houtbewerking, Oosterse architectuur, Media etc. De mensen, welke zich gemeld hebben zijn doorgaans goed gemotiveerde mensen en staan open voor allerlei werkzaamheden.

UWV
Als u als organisatie met een vrijwilliger uit de noodopvang gaat samenwerken, dient u dit, net zoals bij andere vormen van vrijwilligerswerk, te melden bij het UWV. Via de volgende link komt u op de pagina terecht waar het UWV een en ander duidelijk heeft omschreven: Wanneer hoef ik geen werkvergunning aan te vragen? | UWV | Werkgevers

Plotseling vertrek
Omdat het bewoners van de noodopvang betreft is het niet altijd duidelijk hoe lang ze dit vrijwilligerswerk kunnen of mogen doen. Het kan zo maar zijn dat een vrijwilliger uit de noodopvang van de ene op de andere dag te horen krijgt dat hij of zij moet vertrekken naar een andere noodlocatie. Zowel Match als het COA doen er alles aan om u als organisatie goed en tijdig te informeren over de inzetbaarheid van deze mensen. Dit gebeurt via Match, het COA of de bewoner zelf.

Heeft u binnen uw organisatie mogelijkheden voor de bewoners?
Dan kunt u contact met ons opnemen via info@matchvoorvrijwilligers.nl

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.