Toon Hermans Huis ook in Venray

Venray | De gemeente Venray krijgt op korte termijn een dependance van het Toon Hermans Huis, een inlooppunt voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en nabestaanden. Het Venrayse etablissement van het Toon Hermans Huis krijgt een plekje in ziekenhuis VieCuri op de afdeling oncologie, wanneer het inlooppunt geopend wordt is nog niet duidelijk. "Het liefst zo snel mogelijk natuurlijk", vertelt Martin Leenders van Stichting Match voor Vrijwilligers. "Als we voldoende vrijwilligers hebben, kunnen we snel starten."

 

De stichting is verantwoordelijk voor het aantrekken van vrijwilligers voor het Toon Hermans Huis. In totaal zijn er acht vrijwilligers nodig om in de vraag te voorzien. Het Venrayse inlooppunt wordt uniek. "We gaan ambulant werken", legt Mat Vestjens, directeur van het Toon Hermans Huis in Noord-Limburg, uit. "Onze vrijwilligers komen straks bij de mensen thuis. Dan kunnen ze in hun eigen vertrouwde omgeving praten over hun situatie. Dat is in onze ogen een hele prettige werkwijze. We hebben daarnaast ook een inloopspreekuur in het ziekenhuis. Statistisch gezien krijgen zo'n 300 mensen per jaar in de gemeente Venray te maken met kanker. Ongeveer de helft heeft steun nodig en dan komen wij in beeld."


Nel Steegh, oncologisch verpleegkundige, legt het belang van het Toon Hermans Huis uit. "Patiënten en hun partners zitten vaak niet op hetzelfde level. Dat zorgt vaak voor wrijving in een moeilijke periode. Als je in gesprek gaat met een echtpaar dat wordt geconfronteerd met kanker, krijg je vaak hele bijzondere en verhelderende gesprekken. Het is een mooi doel om mensen op het zelfde level te krijgen. Het is dankbaar om deze gesprekken te kunnen voeren."

Niet alle gesprekken worden bij de mensen thuis gevoerd. Het is ook mogelijk om in VieCuri een gesprek aan te gaan met de deskundigen van het Toon Hermans Huis. "Het inlooppunt zal ook geopend zijn tijdens het spreekuur van de oncoloog. Bij een slechtnieuwsgesprek krijgen patiënten slechts tien procent van de informatie mee. Als je daarna in gesprek gaat bij ons, kan dat positief werken. De patiënt wordt wat rustiger.

Toon Hermans Huis Noord-Limburg, locatie Venray zoekt dus vrijwillige ambulante ondersteuners. Zij gaan cliënten helpen bij het omgaan met moeilijke situaties, zodat de cliënt zich staande weet te houden in een periode van onzekerheid en angst. "De vrijwilliger gaat op bezoek of ontmoet de patiënt op een andere locatie. De zorg is erg laagdrempelig en er is geen indicatie voor nodig. We werken zonder wachtlijst."

Volgens Vestjens kunnen de vrijwilligers hun basiskennis over oncologie, psychosociale aspecten, rouw en verlies inzetten voor het Toon Hermans Huis. "Onze vrijwilligers kunnen ook een gratis interne training krijgen en intervisie leren. De vrijwilligers krijgen professionele begeleiding en kunnen bij vragen altijd ergens aankloppen."

Iedereen die interesse heeft om vrijwilliger te worden voor het Toon Hermans Huis in Venray kan contact opnemen met Martin Leenders via telefoonnummer 0478-516995 of mailen naar martin.leenders@matchvoorvrijwilligers.nl.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.