Algemene Informatie     |     Vrijwilligersverzekering     |     Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je het antwoord op veelgestelde vragen. Door te klikken op de vraag verschijnt de informatie. Door nogmaals te klikken op de vraag verdwijnt de informatie weer. Staat je vraag er nog niet bij? Stel dan je vraag via e-mail en je krijgt zo spoedig mogelijk een antwoord van ons.

 

Vrijwilligerswerk

Wat is vrijwilligerswerk?


In het algemeen is vrijwilligerswerk: werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. De volgende criteria gelden in het algemeen voor het werk dat u als vrijwilliger doet:

•  Het werk is in het algemeen belang of in een specifiek maatschappelijk belang.

•  Het werk is niet commercieel en heeft geen winstoogmerk.

•  Jouw werk als vrijwilliger kost de arbeidsmarkt geen banen en komt niet in de plaats van een betaalde baan.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk kun je terecht bij de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligerswerk (NOV).

 

Hoe weet ik welk vrijwilligerswerk bij mij past?


Om te weten wat je leuk vindt kun je het best bij jezelf te rade gaan. Wat kan ik, wat wil ik, waar word ik blij van en waar krijg ik energie van? Om je op weg te helpen kun je deze vrijwilligerskeuzetest doen.

 

Hoe vind ik vrijwilligerswerk?

Gemeente Venray

Wat de gemeente Venray betreft: bij Match voor vrijwilligers natuurlijk! Je hebt ons al gevonden, dus wees welkom met je vragen en jouw zoektocht naar vacatures. Schrijf je in in onze vacaturebank en bekijk het uitgebreide aanbod. Gevonden wat je zoekt? Neem contact op met de desbetreffende organisatie en veel werkplezier! Indien het nodig of wenselijk is kunnen wij je behulpzaam zijn bij het zoeken en vinden van een passende vrijwilligersomgeving en -functie. Wij gaan dan met je in gesprek over jouw wensen, kwaliteiten en mogelijkheden, om samen met jou een passende vacature te vinden.

Andere gemeente / andere vrijwilligerscentrale

Om vrijwilligerswerk bij jou in de buurt te vinden, kun je contact opnemen met een vrijwilligerscentrale, in bijna alle gemeenten zijn die er. Voor Limburg, zie: www.povl.nl. Voor geheel Nederland, zie: www.vrijwilligerswerk.nl. Meestal heeft een vrijwilligerscentrale ook een vacaturebank online. Hierin kun je je inschrijven en zoeken naar openstaande vacatures.

Direct naar organisatie

Als je al weet welk soort vrijwilligerswerk je wilt doen, kun je natuurlijk ook rechtstreeks contact opnemen met de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag wilt. Je vraagt dan bijvoorbeeld aan de voetbalvereniging of zij trainers nodig hebben of aan het verpleeghuis of zij gastheren of gastvrouwen zoeken.

 

Ik heb een uitkering. Mag ik vrijwilligerswerk doen?


Heb je een uitkering, dan vraag je aan jouw uitkeringsinstantie of deze akkoord gaat met jouw vrijwilligerswerk. Niet alleen dat je vrijwilligerswerk gaat doen, maar ook welk vrijwilligerswerk je gaat doen is voor de uitkeringsinstantie van belang.

Het is toegestaan om met een WW-uitkering vrijwilligerswerk te verrichten. Vrijwilligerswerk kan een goede manier zijn om werkervaring op te doen en het staat goed op je CV (curriculum vitae). Maar het mag geen belemmering zijn voor het zoeken naar een betaalde baan. Ontheffing van de sollicitatieplicht wordt bijna nooit verleend.

Per 1 januari 2015 zijn er nieuwe regels opgesteld. Ook voorheen betaald werk kan vrijwilligerswerk zijn bij een organisatie. Voorwaarde is dat het werk minimaal een jaar lang niet gedaan is door een betaalde medewerker. Dit staat in de regeling om werkverdringing te voorkomen. Zie ook de uitleg op de pagina van het NOV.

 

Mijn verzoek om vrijwilligerswerk te mogen doen naast mijn uitkering is afgewezen. Kan ik dat ergens melden?


Het NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) heeft een meldpunt opgezet. Wanneer je problemen hebt met het UWV in verband met vrijwilligerswerk, kunnen zowel de uitkeringsgerechtigde als de organisaties (anoniem) hiervan melding maken. Het NOV zal de meldingen bespreken met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Randvoorwaarden

Ben ik verzekerd als ik vrijwilligerswerk doe?

Collectieve verzekering vrijwilligers

De Gemeente Venray heeft een collectieve vrijwilligersverzekering afgesloten. Collectieve vrijwilligersverzekeringen zijn bedoeld als een aanvulling op jouw eigen verzekering, niet als vervanging.

Meer over de vrijwilligersverzekering van de Gemeente Venray is te vinden onder onder Vrijwilligersverzekering. Doe je vrijwilligerswerk buiten de gemeente Venray, vraag dan even na bij jouw organisatie hoe de verzekering geregeld is voor vrijwilligers.

 

Hoe zit het met de vergoedingen?


De vrijwilligersorganisatie kan de vrijwilliger een vergoeding betalen. Dit is geen verplichting, maar een gunst. Een echte vrijwilligersvergoeding kan worden ontvangen zonder dat daarover belasting hoeft te worden betaald. Over het algemeen geldt dat je per jaar maximaal € 1.500,= mag ontvangen, per maand niet meer dan € 150,= en per uur maximaal € 4,50. Gaat de vergoeding een van deze bedragen te boven, dan geldt de vergoeding niet meer als onbelaste vrijwilligersvergoeding, maar als belast loon. Je zult het jaarbedrag dan moeten opnemen in de belastingaangifte.

LET OP: voor jongeren onder 23 jaar zijn deze bedragen lager!!

De exacte gegevens, met voorbeelden wat mag en niet mag, kun je nakijken op de website van de Belastingdienst. Als je vragen hebt over jouw belastingaangifte, kan de Belastingdienst jou verder helpen.

 

Heb ik als vrijwilliger te maken met de Arbowet of de Arbeidstijdenwet?


Het doel van de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) is om risico's in de werkomgeving te beperken, en de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers zoveel mogelijk te beschermen.

Deze wetgeving geldt soms bij vrijwilligerswerk, namelijk als er serieuze risico’s zijn, bijvoorbeeld als je als vrijwilliger werkt bij de brandweer. De Arboregels voor jongeren onder de 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, gelden ook voor vrijwilligersorganisaties.

De Arbeidstijdenwet is een onderdeel van de Arbowet. De voorschriften over arbeidstijd en rusttijd gelden niet voor volwassen vrijwilligers, wel voor vrijwilligers tot 18 jaar. Meer informatie over Arbowet en vrijwilligerswerk vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

Heb ik een VOG nodig om vrijwilligerswerk te doen?


Sommige organisaties vragen een VOG (verklaring omtrent gedrag) voordat je aan de slag kunt gaan als vrijwilliger. Dit geldt met name als je gaat werken met kwetsbare doelgroepen, zoals minderjarigen of mensen met een verstandelijke beperking. Meestal vergoedt de organisatie de VOG voor haar vrijwilligers.

Wanneer de organisatie aan bepaalde voorwaarden voldoet, kan de VOG gratis digitaal worden aangevraagd (de voorwaarden en aanmeldprocedure zijn beschreven op www.gratisvog.nl.

 

 

 

houd mij op de hoogte Match

Agenda

02apr
donderdag 02 april 2020 van 19:30 - 21:30 uur
Geannuleerd!! Workshop "Jouw kwaliteiten, Jouw kracht" 2 en 9 april
12mei
dinsdag 12 mei 2020 van 14:00 - 16:00 uur
Geannuleerd!! Match on Tour “Rondleiding Psychiatrie VVGI"
05sept
zaterdag 05 september 2020 van 10:00 - 14:00 uur
Maatschappelijk en Vrijwillig "DE markt van 2020"

2015 © Match voor vrijwilligers | Ontwikkeld door Intoappsnwebs